Gå til hovedindhold

Årets prismodtager 2016 - Hanne Rømer

Årets modtager af Aabenraa Musikpris har gennem mange år haft sit professionelle virke i Aabenraa.

Hanne Rømer, Musikpris 2016

Indhold

  Prisen uddeles til en person som har sat Aabenraa Kommune på det musikalske danmarkskort. Enten gennem sit virke lokalt i kommunen, eller ved at have gjort dansk eller international karriere efter at være udsprunget af Aabenraa kommunes rige musikliv, det være sig kor, orkestre, bands, musikskole el. lign.

  Hanne Rømer var et oplagt valg for Musikrådet i Aabenraa som indstiller prismodtageren. Karen Hanne Munk udtaler som formand for musikrådet: Hanne Rømer har betydet umådelig meget for Aabenraas og Sønderjyllands musikliv, både som komponist, musiker, dirigent og initiativtager til musikaktiviteter.

  Hanne Rømer tog initiativ til Jomfru Fanny Bigband

  I 1989 tog Hanne Rømer initiativ til at etablere et bigband i Aabenraa – Jomfru Fanny Bigband, som hun førte frem til at være Sydjyllands førende bigband og som hun var leder af gennem 14 år.

  Erfaring som orkesterleder for bigbands havde hun med sig fra København, hvor hun havde været leder af Hexehyl, et bigband bestående af 28 kvinder, og det var oplagt at starte bigbandaktiviteter op da hun flyttede til Sønderjylland.

  Senere overtog hun også ledelse af Åbenrock i en periode og både på den danske og tyske side af grænsen blev hun efterhånden en meget benyttet korleder og orkesterleder.

  Formidling og undervisning har været et omdrejningspunkt for Hanne Rømer, hvad enten det drejede sig om ensembler eller solister som ønskede undervisning i sang, saxofon eller instruktion på stævner, og gennem alle årene har hun været en inspirerende formidler af musik på alle niveauer fra unge begyndere over efterskoleelever med musikinteresse og til vordende musikere.

  Aabenraas huskomponist

  Gennem årene har Hanne Rømer adskillige gange komponeret bestillingsværker til særlige lejligheder i Aabenraa og Sønderjylland. F. eks Dark is november skrevet til 4 bigbands til Bigband Battle i Aabenraa i 2010, Ode til sangen i 2008 til Sangens dag i Aabenraa og Børn synger år 2000 ind, hvor børn fra hele Sønderjylland medvirkede.

  Men allerede midt i 80´erne slog hun sit navn som komponist fast på landsplan ikke bare som arrangør og komponist for mindre ensembler men også for symfoniske besætninger.

  I 1985 vandt hun en pris for orkesterværket “Total Fear is a Sneaky Friend” og derefter blev det til en række bestillingsopgaver fra Radiounderholdningsorkesteret bl.a. “Mr. Doubtful under the Tree” og “Saxofon-koncert i 3 satser”.

  I 1990 var Hanne Rømer blandt 5 udvalgte komponister, der skulle samarbejde med Bo Holten og Sønderjyllands Symfoniorkester i den årlige komponistworkshop. Bigbandmusikken dog ligget hjertet nærmest og det er blevet til omkring 40 værker skrevet for bigband.

  Hanne Rømers mange ensembler

  Hanne Rømers musikalske karriere tog for alvor form, da hun som ung kastede sig over saxofonen selv om hun aldrig før havde set en kvindelig saxofonist. Hun var med i et af de første kvindebands i Danmark Hos Anna og har hele sit liv spillet i utallige sammenhænge. Efter at være flyttet til Aabenraa har hun etableret flere forskellige ensembler med både danske og tyske musikere. For tiden spiller hun bl.a. med Sax in the city som er et dansk-tysk ensemble og Rømer Høeg Duo som er et samarbejde med en dansk guitarist.

  Samarbejde med Kjeld og Vera Schmidts Mindelegat

  Musikprisen overrækkes af Formand for musikrådet Karen Hanne Munk d. 12. april kl. 19.30 i Sct. Nikolaus logen på Haderslevvej. Hanne Rømer vil ved samme lejlighed fortælle om sin karriere og give musikalske smagsprøver. Alle er velkomne.

  Aabenraa kommunes Musikråd har 3 gange tidligere uddelt den indstiftede musikpris, som foruden æren består af 12.000 kr. Musikrådet indgik i 2015 et samarbejde med Kjeld og Vera Schmidts mindelegat, som er bestyret af Sct. Nicolaus logen i Aabenraa.

  Vi er meget glade for at styrelsen for mindelegatet har påtaget sig at finansiere prisen, udtaler formand for musikrådet Karen Hanne Munk. Det giver os mulighed for at synliggøre, at Aabenraas rige musikliv og de kernepersoner som er med til at promovere kommunen i hele Danmark.