Gå til hovedindhold

Årets prismodtager 2015 - Ulrich Stærk

Årets modtager af Aabenraa Musikpris er en af Danmarks mest anerkendte pianister.

Ulrich Stærk, Musikpris 2015

Indhold

  Årets modtager af Aabenraa Musikpris er en af Danmarks mest anerkendte pianister. Da prisen tidligere har været uddelt først til en klassisk musiker og så til en rytmisk lå det i luften at der denne gang skulle findes en klassisk musiker, og der var et oplagt navn som det faldt musikrådet meget let at pege enstemmigt på – nemlig den danske pianist Ulrich Stærk.

  Ulrich Stærk viste tidligt talent. Ulrich Stærk er født i Genova, men da han var 8 år gammel flyttede familien til Padborg. Forældrene fik en pianist fra Flensborg til at komme i hjemmet og undervise Ulrich som hurtigt viste talent. Senere blev han elev på Deutsches Gymnasium für Nordschleswig og Norschleswigsche Musikvereinigung brugte tidligt Ulrich Stærk som repetitør på større korprojekter. Allerede som trettenårig fungerede han som repetitør på et af Bachs storværker - H-molmessen. En opgave som utvetydigt slog fast at her var tale om et usædvanligt talent.

  Ulrich Stærk var også i en periode elev i Aabenraa Musikskole, hvor han modtog undervisning i teori og musikhistorie på en linje som forberedte musikskoleeleverne til videregående uddannelse. Han søgte herefter optagelse på konservatoriet først i Esbjerg og senere København hvorfra han debuterede som solist i 1989.

  En verdensomspændende karriere. Ulrich Stærk har siden sin debutkoncert for godt 25 år siden manifesteret sig som en af vores mest efterspurgte koncertpianister. Han har optrådt som solist og kammermusiker i store dele af verden, bl.a. i Paris, Wien, Tokyo, Rom og Berlin og har været solist med de fleste danske symfoniorkestre samt i udlandet med bl.a. Schleswig-Holsteinisches Sinfonieorchester.

  Som kammermusiker har Ulrich Stærk et fast samarbejde med mange andre eftertragtede kunstnere og har bl.a. optrådt med, coachet eller assisteret navne som Sarah Chang, Bo Skovhus, Inga Nielsen, Inger Dam-Jensen, Nikolai Znaider og mange flere.

  Ulrich Stærk har indspillet en lang række CD med både dansk og udenlandsk musik og flere af dem har høstet priser og anmelderroser både i ind og udland.

  Udover sit virke som udøvende musiker fungerer UlrikStærk som docent på Det Kongelige danske Musikkonservatorium og underviser ved masterclasses verden over.

  Ulrik Stærk har gennem årene modtaget flere hæderspriser for sit virke og det har forekommet naturligt, at vi også her i Aabenraa hædrer en så begavet musiker. Musikrådet har fundet at han til fulde lever op til prisens fundats om at have sat Aabenraa ikke bare på det musikalske danmarkskortet, men også på det musikalske verdenskort.

  Ulrich Stærk udtaler i anledning af prisoverrækkelsen: ”Jeg er glad og beæret over at blive tiltænkt med denne musikpris. Det er en anerkendelse af hele mit virke, som for en stor del har sit udspring i aktiviteter i ungdomsårene i Aabenraa.”

  Samarbejde med Kjeld og Vera Schmidts Mindelegat. Aabenraa kommunes Musikråd har to gange tidligere uddelt den indstiftede musikpris, som foruden æren består af 12.000 kr. Efter en pause i uddelingen genoptager musikrådet traditionen i samarbejde med Kjeld og Vera Schmidts mindelegat, som er bestyret af Sct. Nicolaus logen i Aabenraa.

  Vi er meget glade for at kunne genoptage uddelingen, og for at styrelsen for mindelegatet har påtaget sig at finansiere prisen, udtaler formand for musikrådet Karen Hanne Munk. Det giver os mulighed for at synliggøre, at Aabenraa også fostrer musikere til dansk musikliv.